sâmbătă, 25 decembrie 2010

Fazanul - istorie completa

Fazanul este originar din Asia. Denumirea stiintifica (Phasanius colchicus) are o legatura directa cu zona de provenienta si de raspindire a fazanului.

Intre lanturile muntoase din Caucaz, exista o zona depresionara, care se intinde pina la Marea Neagra, zona geografica care purta in trecut denumirea de Colchis ( Colchida ). Potrivit legendei, fazanul a fost adus in Europa, prin Grecia, de catre membrii expeditiei lui Iason care au navigat pina in Colchida ca sa aduca de acolo lina de aur
In continentul asiatic, incepind de la Marea Neagra si pina in Extremul Orient, inclusiv Japonia, Taiwan si Coreea, zoologii deosebesc nu mai putin de 42 subspecii de fazan
Pentru vinatoarea din tara noastra, numai 3 dintre acestea sunt importante:
  • fazanul comun

  • fazanul gulerat

  • fazanul mongolic

    Alaturi de aceste 3 subspecii, mai gasim in tara noastra, fazanul formosan ( formosanus ) si fazanul verde ( japonez ). Produsul incrucisarilor dintre membrii acestor subspecii se numeste generic "fazan de vinatoare". In prezent pe terenurile de vinatoare, nu mai traieste practic specia pura de fazan comun. De aceea si coloritul pasarii are mari variatii de la o zona la alta.

    Fazanul comun
    Este originar de pe malul estic al Marii Negre, find adus in Europa de greci si romani. Este mai mic la corp decit fazanul gulerat si cel mongolic, si spre deosebire de acestia, nu are guler alb. Culoarea generala este mai inchisa - pe cap si git - verde metalic, batind in albastru, in rest fondul este rosu inchis si aripile brune - vrezui. Coada prezinta dungi transversale inchise. Fazanul comun este mai putin prolific decit celelate 2 subspecii, dar este cu mult mai rezistent, necesitind ingrijiri reduse din partea omului.

    Fazanul gulerat
    Este originar din extremitatea de est a Chinei, fiind adus in Europa in prima jumatate a secolului 19. Cum arata si numele, fazanul are un guler alb, care la spate este mai ingust si in fata de regula intrerupt. Spatele este brun deschis, supracodalele albastrui, iar coada mai deschisa - galbena cenusie. Caracteristica ii este culoarea in general mai deschisa. Fazanul gulerat este mai mare la corp, oua mai de timpuriu si se preteaza foarte bine la cresterea artificiala in tarcuri. In natura este mai greu adaptabil, in primul rind datorita culorii sale mai deschise, care il expune rapitoarelor. Cere ocrotire si ingrijire mai intense decit fazanul comun, altfel dispare.

    Fazanul mongolic
    A fost adus in Europa, pentru prima data, in jurul 1900, in Anglia. Originar din centru Asiei ( Turkmenistan ). Este cel mai mare fazan din Romania, cocosul atingind 1,5 kg sau si mai mult.. Capul si gitul ii sunt de culoare verde - bronz, pieptul bronzat. Culoarea generala ii este mai inchisa decit decit la cel gulerat si mai deschisa decit la cel comun. Gulerul alb nu este continuu ci in forma de semiluna pe fiecare latura a gitului. Se caracterizeaza printr-o mar erezistenta la excesele climaterice, fiind originar dintr-o regiune cu clima excesiv continentala. Destul de prolific.
    **********

    O subspecie des intilnita in Romania este fazanul tenebros ( tenebrosus ) sau fazanul verde inchis. Acesta este confundat de multe ori cu fazanul japonez, insa acesta din urma are o nuanta verzuie si este mai mic la corp. Intre tenebros si fazanul de vinatoare se produc incrucisari, incit pe terenul de vinatoare se pot intilni "tenebrosi" de diferite intensitati in ceea ce priveste culoarea inchisa Aparitia unui tenebros in orice tablou de vinatoare este un dA©cor in plus si un prilej de bucurie si satisfactie pentru orice vinator

    Alte generalitati despre fazan

    Glasul cocosului de fazan este un tipat, care sa poata fi auzit seara cind se urca in arbori pentru dormit, dimineata in zori cind coboara, ori de cite ori se considera amenintati de vreun pericol si in perioada de imperechere. Femela scoate si ea un ticait usor, iar in copac se urca fara sa dea glas. Dintre simturi cel mai dezvoltat pare a fii vazul, apoi auzul.
    Localizarea fazanului in teren depinde de anotimpuri. Primavara cind vegetatia incepe sa se ridice si sa ofere adapost, fazanul iese la cimp, la inceput la culture de paioase si mai tirziu in porumbisti. Cind porumbul se usuca si frunzele incep sa faca zgomot la adierea vintului, fazanul iese si cauta ierburile uscate, grupurile de maracini, desurile, etc. Toamna cind cimpul este dezgolit fazanul se retrage din nou la adapostul padurii, iar in lipsa acestuia in stufarisuri, culturi de protectie si orice vegetatie care ii poate oferi adapost. Manifesta o slaba fidelitate fata de locul unde a crescut.
    Vanatoarea la fazan cu vanatorii in linie
    Este o excelenta metoda de vinatoare, pentru grup restrins de vanatori, fara caine. Tehnica este simpla, constind in principal din formarea unui lant de vinatori si gonaci intercalate care inainteaza peste camp si trag in fazanii ce se ridica.
    Regulile principale care trebuiesc respectate:

  • distanta dintre vanatori sa fie de 30-40 m si 1-2 gonaci intre doi vanatori

  • linia vanatorilor sa fie dreapta, atit iesirea inainte din linie cit si raminerea in urma pot produce accidente de vinatoare

  • nu trebuie alergat, cimpul trebuie batut temeinic; nu se striga

  • cind se va impusca o piesa, linia de vinatori se opreste, pentru ca piesa sa fie recuperata

  • cind cocosul se ridica in fata vinatorului, tirul este mai usor decit daca fazanul trece in zbor. Nu se trage prea aproape pentru ca se poate strica piesa foarte usor

  • Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu